Alapítónk

A táplálék a béke forrása

Foto Momofuku Ando

Foto Momofuku Ando

Momofuku Ando 1958-ban alkotta meg a világ első gyorsan elkészíthető tésztaételét, a „Chicken Ramen”-t, egy csapásra forradalmasítva a világ táplálkozási szokásait. A második világháború a világ számos táján óriási élelmiszerhiányt okozott. Alapítónk ezért egy bárhol, bármikor elkészíthető és elfogyasztható terméket kívánt megalkotni. Hosszú hónapok kísérletezésének és kemény munkájának gyümölcseként megszületett az instant tészta, amely forradalmasította a világ étkezési kultúráját.

1971-ben Momofuku Ando kifejlesztette az instant tészta poharas kiszerelésű változatát, a „Cup Noodles”-t. Ez már végképp felkeltette a világ érdeklődését a gyorsan elkészíthető tésztaételek iránt. Az alapítónk által feltalált technológia mára már hatalmas iparággá nőte ki magát, amely évente 100 milliárd adag étellel táplálja a világot.

Momofuku Ando 1910. március 5-én született. Közgazdász-diplomáját a Ritsumeikan Egyetemen szerezte, az egyetem később díszdoktori címet is adományozott neki.

Momofuku Ando a Nissin Food Products vállalat vezetőjeként több köztisztséget is betöltött, többek között a Japán Gyorsételipari Szövetség elnöke és az Instant Tészta Világszövetségének vezetője volt.

Alapítónkat a Time magazin „60 év ázsiai hősei” közé is beválasztotta. Momofuku Ando 2007. január 5-én, 96 éves korában hunyt el. Temetésére február 27-én, a világűr rejtelmeit idéző külsőségek között került sor, ezzel tisztelegve Ando úr világűr iránti rajongása előtt. Ő alkotta meg az első világűrben is fogyasztható tésztaételt, a „Space Ram”-ot.

Egy 2007. január 9-i cikkében a New York Times „Mr. Noodle”, azaz „Tészta úr” néven említette Momofuku Andot, hozzátéve, hogy alapítónk kivívta helyét az emberi haladás legnagyobb bajnokai között. Tisztelettel adózunk e nagyszerű ember előtt és igyekszünk tanácsait hűen követni.

„Légy merész, de figyelj a részletekre, a legapróbbakra is. Elemezd, vizsgáld meg tüzetesen a helyzetet, de ha cselekvésre van szükség, légy gyors és merész!”

A Nissin Foods minden egyes alkalmazottja elkötelezetten követi alapítónk iránymutatását, folyamatosan keresve az újabb és újabb megoldásokat.

Saját szavaival

Részletek Momofuku Ando, az instant tészta feltalálójának önéletrajzából.

„Egy téli estén az utcán sétálva egy gyengén kivilágított bódé előtt kígyózó, 20-30 méteres sorra lettem figyelmes. Az épületből sűrű gőzfelhők emelkedtek az égbe. A téli hidegben az emberek dideregve, vacogva vártak a sorban. Hogy mire? Egy-egy tál ramenre (tésztaételre).

Ez az eset keltette fel az érdeklődésem a ramen iránt. Ekkor értettem meg, hogy az emberek képesek hosszú sorokat kivárni mindössze egy tál rámenért!

De még 10 év kellett, hogy sikerüljön kifejlesztenem az instant rament. Sosem felejtem el azt a napot: 1958. augusztus 25. volt, a „CHICKEN RAMEN” nevet adtam neki.”

„Úgy tartják: a ruha, a táplálék és a hajlék alapvető emberi szükségletek. Ezt a megfigyelést én ezzel egészíteném ki: táplálék nélkül nem lenne ruha és hajlék – és végső soron, művészet és kultúra sem.

A háború alatt és után tapasztalt nélkülözés során tudatosult bennem az étel fontossága. Felismerésemet így öntöttem szavakba: „A béke a teli gyomor terméke”.

Mi, a feltalálók…

Momofuku Ando, a Nissin Foods alapítója 1958-ban fejlesztette ki az instant tésztát. Célja a gyorsan elkészíthető, mégis minőségi étel előállítása volt, amelyhez elég csak forró vizet adni, és már fogyasztható is. Inspirációja a második világháború utáni éhezők tömege volt, mindenképpen segíteni akart rajtuk.

Ötven év elteltével, manapság az instant tésztaételeink szerte a világban a mindennapi étkezés részévé váltak. Az instant tésztaételek gyártásának úttörői vagyunk, folyamatosan újabb piacokat hódítunk meg.

De a Nissin Foods-nál sosem pihenünk! 1971-ben világújdonságnak számító poharas kiszerelésű instant tésztaételünkkel robbantunk be a piacra. Ennek lényege, hogy a levespor, a tészta és minden egyéb ugyanabban a pohárban van, így az csomagolásként, főző- és tálalóedényként is funkcionál.

Ahogy a világ fejlődött további fejlesztések váltak szükségessé, amivel a Nissin is tartotta a lépést. Amikor a NASA Endeavour nevű űrsiklója 2008. március 11-én a levegőbe emelkedett, a szokásos tudományos műszerek mellett a rakomány részét képezték az újonnan, az űrben való fogyasztásra kifejlesztett termékeink is: az udon, a soba, a yakitori, az inari-zushi, a suga-inari-zushi és a okonomiyaki. Ezeket az „űrételeket” a Nissin Foods a Japán Űrügynökséggel (JAXA) közösen fejlesztette ki a Kibo nevű japán űrlaboratórium és az abban dolgozó űrhajósok számára.

Az Indo Nissin Foods Limited vállalat 1988-ban lett a Nissin Foods Holdings Co., Ltd. Japan leányvállalata. Célja olyan márkák létrehozása amelyek az egészséges, tápláló és nagyszerű instant tésztaételeket fémjelzi, és természetesen változatlanul elkötelezett az élelmiszer-biztonság és fogyasztóink elégedettsége mellett is. 50 évvel az első instant tésztaétel megalkotása után folyamatosan a jövőbe tekintünk, kutatva az újabb és újabb lehetőségeket… majd az azután következőket…